Onze impact op de maatschappij in euro’s
Door impactmeten werken we aan een geïntegreerd beeld van onze impact. Inzicht krijgen in (materiële) impact helpt Vitens ook bij het voldoen aan de verplichtingen die ontstaan uit aanstaande duurzaamheidswetgeving, zoals de EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze wetgeving vereist dat we inzicht bieden in de impact van onze organisatie, zowel direct als in de keten.
Voor het impactmeten kwantificeren we over 2024 een beperkt aantal impacts en drukken deze uit in euro’s. Dit maakt het makkelijker om ze met elkaar te vergelijken en te zien waar we de meeste waarde toevoegen aan de maatschappij. Voor deze aanpak volgen we de richtlijnen uit het ‘Handboek impactmeten infrabedrijven’ (versie 2024). Meer informatie over hoe Vitens dit doet, is te vinden in de ‘Verantwoording impactmeten’. In het handboek staan reeds meer impacts dan gerapporteerd in dit jaarverslag. Er is bewust gekozen om het aantal impacts waarover gerapporteerd wordt nog niet uit te breiden. Reden hiervoor is dat de huidige methodiek om andere impact te berekenen nog door vertaald moet worden naar de drinkwatercontext en nog niet alle benodigde data om deze impacts te berekenen voorhanden is.
Maatschappelijke jaarrekening
De prestaties van Vitens van het afgelopen jaar staan in de maatschappelijke jaarrekening. Hierin belichten we veel verschillende effecten, ingedeeld in zes kapitaalcategorieën. Dit geeft een beeld van waar wij waarde toevoegen of onttrekken aan de samenleving. Het impactmodel is nog volop in ontwikkeling. Daarom tonen we in de maatschappelijke jaarrekening twee soorten impact: kwantitatief en kwalitatief. De kwantitatieve effecten zijn berekend volgens de methoden in het handboek. Voor de overige effecten maken we een kwalitatieve beoordeling, waarbij we aangeven of Vitens een positieve of negatieve invloed heeft. Dit geeft echter geen informatie over hoe groot deze specifieke effecten zijn. De beoordeling van de kwalitatieve effecten bouwt voort op een eerdere 'Impact Journey', uitgevoerd met andere infrastructuurorganisaties.
Economische impact
Vitens investeert de komende jaren in onderhoud en de uitbreiding van de ondergrondse en bovengrondse infrastructuur om de vraag naar drinkwater te kunnen blijven beantwoorden. Door het stellen van criteria aan de investeringen vanuit het beleid op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Inkopen (MVOI) kan Vitens hiermee een positieve impact maken.
De investering in de infrastructuur, die Vitens hiermee onderhoudt en uitbreidt, vertaalt zich direct door in concrete waarde voor huishoudens en zakelijke klanten. Denk bij de klant bijvoorbeeld aan het comfort dat de toegang tot drinkwater biedt. Tegelijkertijd steeg het tarief over 2024 wel aanzienlijk.
Impact op mens
Bij Vitens zetten we ons in voor een positieve impact op mensen:
De positieve impact op medewerkers door het hebben van werk nam in 2024 toe. Dit wordt hoofdzakelijk verklaard door een hogere bevlogenheidsscore.
Impact op natuur
In onze strategie 'Elke Druppel Duurzaam’ staat een positieve impact op mens en natuur centraal. We zetten onder andere in op het versterken van de natuurwaarden in onze waterwingebieden en het verminderen van broeikasgassen. Vitens heeft op veel manieren impact op de natuurlijke omgeving. Het doel is deze impact steeds verder inzichtelijk te maken.
Een belangrijke stap voor het verkrijgen van inzicht in onze impact op de natuurlijke omgeving, is het in kaart brengen van onze (negatieve) impact op het klimaat:
- * Ondanks alle inspanningen neemt de impact op het klimaat toe en behaalde Vitens niet de voor 2024 gestelde doelstelling. Het niet behalen van deze doelstelling is vooral het gevolg van de dit jaar gestegen emissiefactor die gebruikt wordt om ons elektriciteitsverbruik om te rekenen naar CO2-uitstoot en een verhoogde methaanuitstoot, zoals toegelicht in het hoofdstuk klimaatimpact.
In tegenstelling tot 2023 heeft Vitens in 2024 haar scope 2 emissies volledig gecompenseerd middels garanties van oorsprong (GVO’s).