Aantrekkelijk werkgeverschap
Vitens wil een innovatieve en maatschappelijk betrokken werkgever zijn, waar mensen gezond en veilig werken. We streven ernaar dat medewerkers goed in hun vel zitten, productief zijn en zich kunnen doorontwikkelen. Goed en aantrekkelijk werkgeverschap draagt bij aan het behoud van medewerkers en het aantrekken van de juiste mensen. Door aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt was het in 2024 opnieuw een uitdaging mensen aan ons te binden en nieuwe medewerkers te werven. Naar verwachting zal de aanhoudende krapte de komende jaren alleen maar groter worden en vragen om andere maatregelen zoals productiviteitsverhoging.
Bevlogenheid
Bevlogenheid gaat over de mate waarin medewerkers geïnspireerd raken door en energie krijgen van hun werk. Het heeft ook betrekking op hun positieve relatie met Vitens. Bevlogen medewerkers ervaren hun werk als betekenisvol en dankbaar, zijn trots op hun baan en voelen zich binnen Vitens op hun plek. Zij zullen zich extra inzetten voor de organisatie, omdat ze hun werk en de organisatie zo leuk vinden.
De bevlogenheid wordt uitgedrukt in de bevlogenheidsscore. Deze wordt gemeten in het medewerkersonderzoek. Alle vaste medewerkers is gevraagd het onderzoek in te vullen. De respons lag op 66% (1.150 medewerkers).
Resultaten
Doelstelling 2024 | Resultaat 2024 | Resultaat 2023 | |
Bevlogenheidsscore | ≥ 7,4 (benchmark) | 7,4 | 7,0 |
Toelichting
Vitens scoort gelijk ten opzichte van de benchmark en beter ten opzichte van 2023. De scores zijn op bijna alle punten verbeterd. Dit kan gezocht worden in het feit dat de organisatie opvolging gaf aan acties voortvloeiend uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek van 2023. Het onderdeel ‘vertrouwen in het management’ kent de grootste stijging ten opzichte van de vorige meting.
Initiatieven 2024
Cultuur en leiderschap kregen gerichte aandacht. Er zijn verscheidene teamontwikkeltrajecten opgestart en er is een aanbesteding voorbereid om in 2025 samen met een externe partij een leiderschapsprogramma te starten.
Vitens is met het Nederlands Expertisecentrum Vitaliteit een traject begonnen om een gedeelde visie op aantrekkelijk werkgeverschap te ontwikkelen. Betrokkenheid en bevlogenheid zijn hierin ook meegenomen.
We zijn actief bezig geweest met het verbeteren van gezondheid en vitaliteit van de medewerkers.
Verzuim en vitaliteit
Vitens streeft naar een werkomgeving waarin medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. De uitdagingen zijn groter dan ooit. Trends zoals vergrijzing, toenemende arbeidskrapte, hybride werken en een toenemende druk op werk-privébalans vragen om een actieve en gerichte sturing op deze uitdagingen rondom vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Vitens wil de gezondheidscultuur en vitaliteit versterken, want vitaliteit is een belangrijk aspect van zowel persoonlijk welzijn als werkprestatie en vertegenwoordigt de veerkracht om de uitdagingen aan te gaan en actief betrokken te blijven. Verzuim krijgt structureel aandacht om verzuim te voorkomen en te beperken.
Resultaten
Doelstelling 2024 | Resultaat 2024 | Resultaat 2023 | |
Ziekteverzuim | 4,75% | 4,85% | 5,00% |
Toelichting
Het verzuimpercentage is 4,85%. Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van vorig jaar, is het niet voldoende om de doelstelling te behalen. We zagen naar tevredenheid een meldingsfrequentie van 0,9. Dit betekent dat een medewerker gemiddeld 0,9 keer ziek meldde in 2024. Er was ook een daling in de verzuimduur van langdurig zieken (>7 weken).
Initiatieven 2024
Er is een plan van aanpak gemaakt over vitaliteits- en duurzame inzetbaarheid voor 2025-2026. De komende jaren wordt het Vitaliteits- en duurzame inzetbaarheidsplan uitgevoerd.
Er was in 2024 een pilot met een verzuimcoördinator: een specialist die alle (case)managers en medewerkers ondersteunt bij verzuimvraagstukken en ook verantwoordelijk is voor het doorontwikkelen van ons verzuimbeleid en -proces. Deze pilot wordt in 2025 afgerond.
Het verzuimbeleid, -proces en instrumentaria om verzuim preventief en effectief te managen zijn doorontwikkeld, zoals met een nieuwe e-learning en een nieuw verzuimdashboard.
Er is een campagne van Loyalis geweest om zonder medische acceptatie een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten in geval van arbeidsongeschiktheid.
Vooruitblik
Interventies om de vitaliteit van medewerkers te vergroten worden afgestemd op specifieke behoeften van medewerkers en organisatieonderdelen. Ook is er een onderscheid in amplitieve aanpak (stimuleren van werkplezier en energie), preventieve aanpak (voorkomen van verzuim) en curatieve aanpak (ondersteuning bieden bij herstel).
Vanaf 2025 kunnen medewerkers gezondheidsoplossingen kiezen via het ‘gezond ondernemen platform’ van de zorgverzekeraar. Hierdoor kunnen medewerkers toegankelijk en onder andere via het Employability Budget hun duurzame inzetbaarheid vergroten door de inzet op gezondheidsadvies.
We gaan een keuze maken over het structureel inrichten van de verzuimcoördinator.
In 2025 besteden we aandacht aan einddata van contracten, zoals die van Arbodienstverlening en eigenrisicodragersschap WGA en Ziektewet.
Veiligheid
Veilig werken is essentieel bij Vitens. We hechten groot belang aan veiligheidsbewustzijn en veilig handelen van onze medewerkers, wat cruciaal is voor arbeidsveiligheid. We constateerden in 2023 dat ons veiligheidsniveau- en bewustzijn een impuls nodig heeft. Daarom is het Aanvalsplan Veiligheid opgesteld en uitgevoerd. Hiermee streeft Vitens naar een ongevalsvrije organisatie.
Ons arbomanagementsysteem is ISO 45001 gecertificeerd en we integreren veiligheid in al onze processen. Regelmatige trainingen en instructies over veilig werken zijn standaard. Ook zetten veiligheidsambassadeurs zich in voor een veilige werkomgeving, wat leidde tot diverse veiligheidsmeldingen. Daarnaast waarborgen we risico-gestuurd werken binnen de werkprocessen. Door per afdeling de specifieke veiligheidsrisico’s te analyseren, treffen we gerichte maatregelen om risico's te verkleinen of te voorkomen.
LTIF: Lost Time Injury Frequency
Lost Time Injury Frequency is een maatstaf die wordt gebruikt om het aantal verloren werkdagen als gevolg van letsel te meten. Het is een belangrijke indicator voor de veiligheidsprestaties van een organisatie of industrie. De LTIF wordt uitgedrukt in het aantal ongevallen met verzuim per 1 miljoen gewerkte uren van vaste en ingehuurde medewerkers (exclusief onderaannemers). Hoe lager het LTIF-niveau, hoe beter de veiligheidsprestaties doorgaans worden beschouwd.
Resultaten
Doelstelling 2024 | Resultaat 2024 | Resultaat 2023 | |
LTIF | 0 | 3,9 | 1,0 |
Toelichting
Ondanks de extra inspanningen op het gebied van veiligheid is het aantal verzuimongevallen in 2024 gestegen naar 12, vergeleken met 4 in 2023. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de LTIF. De meeste ongevallen betreffen knel-, stoot-, snij-, val- en struikelincidenten. Voor de stijging van het aantal ongevallen is geen duidelijke verklaring.
Initiatieven 2024
Er is gestart met Safety Culture Ladder certificering waar Vitens deels op trede 2 is begonnen. Na 2024 wil Vitens zich organisatiebreed certificeren conform de Safety Culture Ladder.
We hebben onze capaciteit intern uitgebreid en nemen deel aan externe overleggen. Er zijn veiligheidsambassadeurs met betrekking tot veiligheidskunde getraind en het aantal veiligheidskundige functionarissen is uitgebreid. Ook is een aantal veiligheidstrainingen verbeterd en worden ze meer uitgevoerd. Daarnaast is de samenwerking met externe partners, zoals WWB, Vewin en CROW versterkt.
De introductie van een nieuwe mobiele veiligheidsinspectie-applicatie.
Vooruitblik
Alle managers, directeuren en de Raad van Bestuur worden getraind op het gebied van veiligheidsgedrag en -bewustwording.
Afdelingsgerichte veiligheids(meer)jarenplannen worden versterkt.
We focussen op het actualiseren veiligheidsbeleidsonderwerpen die als prioriteit zijn aangemerkt.
Diversiteit, inclusie en gelijke behandeling
Medewerkers van Vitens moeten zich ongeacht geslacht, geaardheid en culturele en/of etnische achtergrond bij onze organisatie thuisvoelen. Ook willen we dat de organisatie een goede afspiegeling is van de maatschappij. Het bevorderen van diversiteit, inclusiviteit en gelijke behandeling heeft daarom aandacht binnen Vitens.
Daarnaast willen we al het beschikbare talent op de (krappe) arbeidsmarkt kunnen bereiken en aantrekken. In dit kader besteden we ook aandacht aan het aantrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit sluit ook aan bij de banenafspraak van het kabinet en werkgevers over het creëren van banen voor mensen met een fysieke of geestelijke beperking. Bij Vitens hebben we Harrie-helpt trainingen (Harrie staat voor hulpvaardig, alert, realistisch, rustig, instruerend en eerlijk). Een medewerker wordt dan in twee dagen getraind tot de ideale collega van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Ook is Vitens erkend referent. Dat betekent dat we bevoegd zijn niet-Europese kennismigranten aan te nemen en de aanvraag en procedure hiervan zelf uit te voeren.
Initiatieven 2024
Door middel van een aanbesteding zijn er twee partijen gevonden die Vitens kunnen ondersteunen en faciliteren bij het aantrekken en werken met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
De onderzoeksvraag voor het genderloonkloofonderzoek is geformuleerd, en het onderzoek wordt in 2025 uitgevoerd.
De visie op Diversiteit en Inclusie is gedeeld binnen Vitens; we geloven in de kracht van verschillen.
Diversiteit en inclusie is als vast onderdeel opgenomen in het medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hierdoor kunnen we ervaringen van medewerkers analyseren en vanuit daar werken aan verbeteringen.
Er is een pilot geweest voor het omruilen van een feestdag naar een alternatieve feestdag. In 2025 bieden we die mogelijkheid ook en geven wij het advies mee om dit op te nemen in de nieuwe cao.
Vooruitblik
Inspiratiesessies organiseren voor waarderen van verschillen en het meer gericht inzetten op de vaardigheden van medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Vitens is onderdeel van een paritaire werkgroep diversiteit & inclusie vanuit de WWb. Samen met andere drinkwaterbedrijven wordt gewerkt aan het inclusiever schrijven van onze cao. Een inclusieverklaring zal hier deel van uitmaken.