Klimaatimpact
Vitens wil haar impact op het klimaat en omgeving terugbrengen en inspelen op de (gevolgen van) klimaatverandering voor wat betreft de drinkwatervraag en infrastructuur. Als gevolg van de beperkte maakbaarheid van onze infrastructuur bestaat de kans dat we niet (tijdig) aan onze klimaat- en impactdoelstellingen voldoen.
Aan de ene kant gaat het om anticiperen op de klimaatverandering, onder andere door middel van de streefstructuur en inrichting van onze infrastructuur op de lange termijn. Aan de andere kant betreft het het effect van ons handelen op het klimaat.
Deze twee onderdelen staan daarmee ook niet los van elkaar. Adaptatie-maatregelen (bijvoorbeeld versneld inrichten van de streefstructuur) maakt ook dat de footprint op korte termijn toe kan nemen.
Risicobeheersing
De opgave om CO2-uitstoot te reduceren is opgenomen in de infrastructuurplannen. Door deze aanpak te combineren met de lijst van maatregelen om de uitstoot te beperken, wordt duidelijk welke acties er mogelijk zijn.
Onze huidige klimaatimpact wordt nader toegelicht in het hoofdstuk ‘Positieve impact op de natuur’ van dit jaarverslag. Er wordt een prestatie-indicator ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de te verwachten CO2-impact van het huidige investeringsportfolio. Zo kunnen we ook een beeld geven van de haalbaarheid van onze 2030- en 2050-doelstellingen op dit vlak.
In de gehanteerde ontwerpstandaarden voor infrastructuur stelt Vitens hogere eisen aan veerkracht/flexibiliteit om de gevolgen van weersextremen te beperken. Ook verrichten we preventief onderhoud en vervangen we hoogrisicoleidingen en wordt een budgetreservering gedaan voor het snel en adequaat kunnen verhelpen van leidingbreuken, wanneer ze zich aandienen.
Omdat de beschikbaarheid van zoet water kan afnemen door extreme weersomstandigheden (bijvoorbeeld droogte) ontwikkelt Vitens met partners de streefstructuur. We streven naar het realiseren van een kleiner aantal winningen, duurzaam ingepast, met beperkte impact op de omgeving. We onderzoeken in een Living Lab, samen met marktpartijen, ook de mogelijkheden voor brondiversificatie. Daar waar nodig, door negatieve impact van onze winningen, passen we droogteschadebeleid toe.
Risico-ontwikkeling
Het risicoprofiel is toegenomen. Het klimaat verandert sneller dan gedacht, zoals blijkt uit het meest recente IPCC-rapport. We ervaren in onze directe omgeving ook een toename van weersextremen als gevolg van deze veranderingen. Zo hebben we gemerkt dat er extra leidingbreuken optraden als gevolg van verzadigde bodems bij stormachtig weer.