Maakbaarheid van infrastructuur
We onderscheiden bestuurlijke maakbaarheidsrisico’s, technische maakbaarheidsrisico’s en financiële maakbaarheidsrisico’s.
Bestuurlijke maakbaarheid
Bestuurlijke processen voor het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor drinkwaterwinning zijn complex en langdurig, de uitkomsten onzeker. Als de vraag blijft stijgen en de realisatiesnelheid op dit vlak niet kan worden vergroot, zijn we niet in staat onze infrastructuur tijdig toekomstbestendig te maken, waardoor we niet 24/7 kunnen leveren en/of vergunningen overschrijden.
Risicobeheersing
Het bewust betrekken van de omgeving en stakeholders, zoals agrariërs, natuurorganisaties en omwonenden, is steeds belangrijker geworden. Deze aanpak vergroot niet alleen de kans op succesvolle vergunningsverlening, maar draagt ook bij aan een meer duurzame en gedragen manier van werken. Het vereist van ons als organisatie een strategische en verbindende aanpak waarin waterwinning niet als op zichzelf staande opgave wordt gezien, maar als integraal onderdeel van de bredere gebiedsontwikkeling.
Technische maakbaarheid
Technische maakbaarheid: er bestaat druk op beschikbare capaciteit en middelen, en daarmee technische maakbaarheid van de investeringen in onze infrastructuur. Als de vraag blijft stijgen en de realisatiesnelheid op dit vlak niet kan worden vergroot, zijn we niet in staat onze infrastructuur tijdig toekomstbestendig te maken, waardoor we niet 24/7 kunnen leveren en/of vergunningen overschrijden.
Risicobeheersing
Vitens heeft ‘Combi’s’ gevormd met marktpartijen ten gunste van technische maakbaarheid. Hierbij is de aanbesteding ondergronds uitgevoerd en zijn contracten ondertekend. Daarnaast werken we ook bovengronds in nieuwe aanbestedingsvormen samen met de markt om effectiever en meer gestandaardiseerd het werk gedaan te krijgen.
In het eigen proces en bij klanten zijn maatregelen voor waterbesparing, ten gunste van de drinkwaterprognose, genomen. Het reduceren van lekverliezen en productieverliezen heeft de aandacht in projectteams. De focus is in die gebieden waar niet te veel reserves zijn. Uiteraard zijn ook grote lekken opgespoord en verholpen op basis van onder andere nachtmonitoring en het werk van detectieteams.
Financiële maakbaarheid
We moeten voldoende ruimte vinden om in de investeringsbehoefte voor onze infrastructuur te kunnen voorzien en om de solvabiliteit en liquiditeit op orde te houden. Als de vraag blijft stijgen en de realisatiesnelheid op dit vlak niet kan worden vergroot, zijn we niet in staat onze infrastructuur tijdig toekomstbestendig te maken, waardoor we niet 24/7 kunnen leveren en/of vergunningen overschrijden.
Risicobeheersing
Vitens en Vewin zijn in gesprek met het ministerie I&W en ACM over de WACC. Op de korte termijn (2025-2027) is sprake van een lichte verruiming. Voor de lange termijn blijven we in gesprek voor mogelijke verdere aanpassingen. I&W voert een onderzoek uit naar de aanpassingen op de lange termijn. In het huidige Investeringsplan is van de huidige financieringsruimte uitgegaan en zijn dus keuzes gemaakt, waarmee bepaalde strategische doelen later behaald worden en op korte termijn risico’s op bedrijfsvoering toenemen.
Risico-ontwikkeling
Het risicoprofiel voor maakbaarheid van de infrastructuur is op alle drie de deelgebieden (bestuurlijk, technisch, financieel) toegenomen. Over het algemeen hebben de ingezette maatregelen een positief effect op de ontwikkeling van risico's. Echter, het initiatief om combinaties (combi's) te vormen met andere partijen kent uitdagingen, voornamelijk vanwege de arbeidsmarktkrapte, die zowel Vitens als deze partijen ervaren. Bovendien blijven omgevingsrisico’s een rol spelen in de effectiviteit van beheersmaatregelen, zoals bij de ontwikkeling van de streefstructuur. Ter verbetering hiervan wordt onder andere een specifieke programma-bestuurder ingezet. En Vitens blijft actief zoeken naar samenwerking en mogelijkheden voor vergunnings- en personeelscapaciteit met onze partners. Deze inspanningen worden over het algemeen goed ontvangen, maar dergelijke processen vergen tijd en doorzettingsvermogen. Verder draagt de verbetering in onze (resource)planning en het ontwikkelen van een meerjarenuitvoeringsplan gebaseerd op het investeringsplan bij aan een toename in voorspelbaarheid van werkzaamheden. In het huidige Investeringsplan is van de huidige financieringsruimte uitgegaan en zijn keuzes gemaakt, waarmee bepaalde strategische doelen later behaald worden en op korte termijn risico’s op bedrijfsvoering toenemen.